Nevezetes napok októberben

2020.10.16 19:51

315 éve a mai napon született Charles Coypeau d'Assoucy. Ezen a napon jelentem be, hogy Charles d'Éon de Beaumont, azaz Éon lovag születésének 292. évfordulóján egy szaklap (Les Dossiers du Grihl) közlésre elfogadta egy kéziratomat, amit Cyrano de Bergerac biológiai érdeklődéséről és az aggyal/elmével kapcsolatos meglátásairól, tapasztalatairól írtam. Mivel a Dossiers du Grihl cikkei az interneten szabadon hozzáférhetőek, az oldalamon azonnal megjelenik a linkje, ahogy leközlik. Az anyag összeszedésében Dassoucy barátunk igen nagy segítségemre volt;-) 

Éon lovag kalandos életéből jelentős időt töltött nőként, akárcsak a Holdbéli utazás narrátora. (Bár Éon lovag ezt nagyon is hús-vér valójában tette meg, nem egy könyv lapjain.) XV. Lajos udvarában jelentős diplomáciai szereplő volt, kémkedett Oroszországban (közvetlenül a király titkosszolgájaként) és Angliában. (A kémtevékenysége során előnyös volt nőként elvegyülnie az udvarhölgyek között.) Később azt vallotta, hogy lánynak született, egy örökösödési ügy miatt nevelték fiúnak. Franciaországba visszatérve végleg női ruhát öltött, csak halála után jelenthette ki bizonyosan az orvosa, hogy Éont születésekor biza csak fiúnak anyakönyvezhették.

Most már mehetek vissza a rendszeres fordításokhoz, amíg újabb, hivatalosan is publikálható anyag ötlete nem jut eszembe.