Egy kicsit ismeretet terjesztek fotózásról - olyanoknak, akik egyelőre csak úgy lövöldöznek.

2018.08.27 12:21

Mit NEM kéne fotózni?

Kezdem azzal, hogy mit szabad és mit nem; ugyanis igen sok szabály van, ami korlátozza a lehetséges témákat.Kezdem azzal, ami néhány éve a nemzetközi fotóstársadalom egységes felhördülését váltotta ki: Magyarországon személyről fotót készíteni csak előzetes beleegyezéssel szabad. Ha olyan képet teszel közzé, amin valaki felismerhető, és az illető ebbe nem egyezett bele, két évig terjedő szabadságvesztést kockáztatsz. (A polcon vagy a merevlemezeden található albumban tárolt képek kevésbé veszélyesek, hiszen arról nem kell az alanynak tudnia.) Más országokban ettől eltérő szabályozás lehet, például az Egyesült Államokban aki olyan helyen tartózkodik, ahol jól látható a nyilvánosság számára nyitott területről, akkor szabadon lőhető, de ott is vannak korlátai a beleegyezés nélkül készített képek felhasználásának. Akárhogyan is szól a törvény, sehol nem veszik jó néven, ha gyermekeket fotózgatsz, a játszótéren órákig ólálkodó-kattogtató fotós mindenképpen kihívja maga ellen a sorsot

Visszatérve a beleegyezésre: egyes helyeken lehetetlen úgy fényképet készíteni, hogy ne lenne néhány (akár párszáz) arra vetődő járókelő. Természetesen ebből nem következik, hogy - ha megszületik rá a szándék - mindenkit le fognak csukni, aki képet posztolt instán a Hősök teréről. Ha azonban egyértelmű, hogy a kép témája egy személy vagy csoport, és ők jól felismerhetőek, akkor nem árt engedélyt kérni tőlük, mielőtt fellövöd a netre. Bizonyos esetekben tekintheted a beleegyezést adottnak, például ha a kedvenc kocsmazenekarod közösségi médiában rendszeresen kéri a rajongótábort, hogy a legutóbbi koncerten készített képeket nyilvánosan is osszák meg velük, akkor valószínűleg a következő bulin sem sértődnek meg, ha lefotózod őket. 

A másik korlátozás, amivel valószínűleg nem kell még foglalkoznod, az az épület-és műemlékfotókra vonatkozó korlátozások. Általában lőhetőek, ha nem kell ehhez például kerítést mászni, de a tulajdonos beleegyezése nélkül a képek nem adhatók el (Például a párizsi Eiffel Toronyról készített képek eladási, illetve közlési joga is korlátozott, kereskedelmi célú felhasználásra hatósági engedély szükséges. Facéra azért kirakhatod.). Ha ezt olvasod, akkor ez számodra nem jelent még korlátozást:-) Egyes kivételek azért akadhatnak, biztonsági okokból egyes létesítmények körül korlátozhatják a fényképezést, nálunk a '80-as években még tiltott volt pályaudvarokon fényképezni. Ismét az Egyesült Államokból hozok egy példát: a divatos "síneken üldögélek és bárgyún mosolygok a semmibe" típusú képek készítése ott általában jogsértő, ugyanis a sínpár nem közterület, hanem a vasúttársaság tulajdona, és - biztonsági okokból - tiltják az ezeken való fotózkodást. Azokon a helyeken, amelyek a nyilvánosság számára korlátozottan elérhetőek (előadások, múzeumok, iskolák stb.) általában van valamilyen korlátozás. Van, ahol egyértelműen tiltott, máshol engedélyt kell kérni (fotójegy), van, ahol csak annyit kérnek, hogy ne vakuzz. Kérdezz, ha nem látsz egyértelmű kiírást! (Ahol szabadon lehet fotózni, ott ez soha nincs kiírva, de az, hogy nem látsz tiltó táblát, nem jelenti azt, hogy szabad!) Magántulajdonban levő létesítményekben, például vendéglőkben, kocsmákban, bárokban és szállodákban (a közös használatú területeken) is érdemes megkérdezni, hogy engedik-e a fotózást. Általában igen a válasz, emlékeim szerint nekem még sosem mondtak nemet. Azt gondolom, nem kell külön mondanom, hogy vendégségben becsörtetni a nappaliba, konyhába majd a hálószobába és csak úgy lőni pár képet a házigazda elképedését és azonnali ellenszenvét váltja ki - attól a naptól a viszonyotok meglehetősen hűvössé válik. 

Még egy fontos korlátozásról kell tudnod: a vaku használatáról. Általánban célszerű letiltanod a vakuzást, bármivel is fotózol, és csak akkor kapcsolni be, amikor szükségesnek látod. A vaku használata általában tiltott a következő alkalmakkor:

          1. Állatfotó: a legtöbb állatból riadalmat vált ki az erős, felvillanó fényinger, akár meg is vadulhat tőle. Ezzel már nemcsak az állatnak okozol szenvedést, de a környezetére - rád - is veszélyessé válhat.

         2. Előadások (színház, táncbemutató, koncert, stb.): az erős felvillanás elvakítja az előadót, ami nemcsak zavaró, de könnyen tévesztéshet, mellélépéshez, balesethez vezet. Ráadásul mindenki más számára elrontja a gondosan megtervezett fényeffekteket a villantó. Ha mostanában jártál koncerten, megfigyelhetted, hogy a profik sem vakuznak, miközben - irígylésre méltó kiváltság! - szabadon mászkálhatnak akár a pódiumon is! 

         3. A vaku fénye nagyjából azonos a napfénnyel (színhőmérséklet szempontból), így ahol a napfényt ki kell zárni, ott a vakut sem szabad használni. Egy példa jut eszembe: a barlangokban a megvilágítást gondosan tervezik, hogy ne tudjanak algák megtelepedni a képződményeken, mert nem elég, hogy nem a természetes flóra részei, de a termelt savak roncsolják a cseppköveket. 

          4. Az erős fény a legtöbb festékanyag fakulását okozza, ezért értékes festmények, textíliák stb... közelében (múzeumokban) tiltott a használatuk. (Általánban ezeken a helyeken is gondosan megválasztott mesterséges fényt használnak, tehát ez a szabály tekinthető 3/b pontnak.) 

Kivételek akadhatnak a vakuhasználat tilalma alól, de az nem te vagy, hanem a profi fotós, akit a múzeum, színház, bemutatóhely stb. azért szerződtet, hogy promóciós anyagot készítsen. 

Most egy kicsit áttérek arra, hogy mi az, ami nem illik, bár nem tiltott: a fotózás legfontosabb etikai szabályai.Először is, nem vadászunk olyan képekre, amik a fotóalany számára kifejezetten nem... hogyan is írjam körül... ami nagyon nem hízelgő. Biztosan találkoztál már olyan állóképekkel a neten, ahol egy tökéletesen összeszedett, professzionális megjelenésű hírolvasó-bemondóról vagy riporterről egyetlen kimerevített képkockát posztolt valaki, abban a pillanatban, amikor az illető egyszerre pislogott és levegőt vett. Ezeken a képeken mindenki úgy néz ki, mint egy erősen ittas állapotú szellemi fogyatékkal élő. Miután percenkét 5-10 alkalommal pislogunk és 12-16 alkalommal veszünk lélegzetet, ezért óhatatlanul megörökítésre kerülnek ilyen pillanataink. ugyanígy mozgás, gesztikulálás közben elkaphatsz olyan fázist, ami hasonlóan előnytelen az alany számára. Ezek a képek ne kerüljenek ki a kamerádból! Persze, mutasd meg az alanynak, a társaságnak, nevesettek egy jót, és töröld a fotót! 

Ne fotózz senkit evés közben! Nem a tányér, az étel a zavaró, de nem illik valakit úgy mutatni, hogy lóg ki a szájából a fél disznó, az állán folyik le a pörköltszaft... Ha megfigyeled, filmeken sem nagyon mutatnak étkező embereket, ahogy végigesznek egy teljes ötfogásos vacsorát, legfeljebb egy-két falatot fogyaszt el a színész a jelenetben. Ez erősebb tabunak tűnik, mint a szexualitás ábrázolása. (Kivétel: az amatőr színész haverod társulata épp A nagy zabálás színpadi adaptációján dolgozik, és kellene hozzá pár fotó, amivel lehet hirdetni az előadást.)

Lehetőleg ne posztolj képet alkohollal, illetve olyan pohárral, amiben általában alkoholos italt szoktak felszolgálni. (Persze, Virgin Sex on the Beach volt az...) Teáscsésze oké, martinispohár nem oké. Itt is van egy kivétel: rendezvényeken, ünnepi alkalmakkor a pezsgős koccintás. Ahhoz, hogy ezt a tanácsot megértsd, azt kell tudnod, hogy a munkáltatók és a lehetséges (üzleti) partnerek általában ellenőrzik a jövedő munkavállaló/partner internetes jelenlétét. Ha valakiről az elmúlt három évben hatszáznál is több olyan poszt született, amin úgy tűnik, már nem volt színjózan, akkor egyetlen cég sem fog szóba állni vele. (Ez is az egyik oka, hogy nem célszerű habzó szájjal, súlyosan dehonesztáló kifejezéseket használva, bármit is nyilvánosságra bocsátani, legalább addig, amíg nem te vagy az ügyeletes megmondóembere valamelyik nagykutyának.) Lehet, hogy elítéled és a személyes szabadságod korlátozásának veszed, hogy a neten hőzöngés - vagánykodás miatt elítélnek, de tudomásul kell vennünk, hogy a neten, a nyilvánosság számára látható módon tett kinyilatkoztatásaink ugyanúgy a nyilvános jelenlétünk része, mint az, ahogy végigmegyünk az utcán. Ott is bármikor összefuthatsz tanároddal / diákoddal / főnököddel / beosztottaddal / a nagynénéddel / az exeddel:-)

Ne fotózz dögöt! Az ablakpárkányon hanyatt fekvő légy már türelmes, lehet rajta gyakorolni a makrózást, de nem gusztusos, a rántott csirke pedig nem "dög". 

Légy tudatos abban, hogy mit milyen közönséggel osztasz meg. Azokat a fotókat, amik egy film jeleneteként legalább 12-es karikát érdemelnének, általában úgy tegyél ki, hogy ne férhessen bárki hozzá. Egyes szájtok ezt azzal segítik, hogy mérsékelten biztonságos vagy nem biztonságos kategóriába sorolhatod a képet, máshol azt tudod megválasztani, hogy kik láthassák a fotódat (nyilvános - csak az ismerősök - csak az ismerősök kiválasztott csoportja - privát). Ha nem figyelsz, akkor az oldal törölheti a képedet, vagy ki is tilthat! A saját képeidre is vigyázz, ne engedj olyan képekhez szabad hozzáférést senkinek, amelyek komoly károkat okozhatnak neked! (Talán már találkoztál a bosszúpornó kifejezéssel...)

Ennyi jutott eszembe. Mit felejtettem ki? Ötleteket, javaslatokat és hozzászólásokat örömmel veszek!

Téma: Egy kicsit ismeretet terjesztek fotózásról - olyanoknak, akik egyelőre csak úgy lövöldöznek.

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása