Az a legjobb gép, amivel elkészül a kép

2018.09.03 19:23

Ez sokaknak a mobilteló, másoknak a drabális cserélhető objektíves, és köztük minden átmenetet megtalálsz.

Kezdem azzal, hogy ha létezne egy legjobb fényképezőgép, akkor csak egy fényképezőgép-modell létezne, vagy legalább szegmensenként egyfélét tartana a bolt. Mi szól egyik vagy másik fajta mellett?

Kezdjük a telefonnal: mindig nálunk van, tehát jó esélyünk van azzal meglőni a pillanatot. A zsebünkben horjuk. Kár, hogy gyorsan merül az aksija, és fix az objektívje. Közvetlenül tudom fellőni a képeket a közösségi oldalakra, sőt, van olyan oldal, ahova csak telefonról tudok feltölteni. Néhány fotó afféle Hamupipőke-természetet mutat: az éjjel háromkor elbűvölően kedves kép délre-kora délutánra valami szégyenletes szutyokká változik. Remekül befogja a tér elég nagy részét, szinte saroktól-sarokig látható az egész szoba. A selfie-ken viszont mindig olyan furcsán elődomborodó a homlokom, hegyes az orrom, még a valóságosnál is csapottabb az állam, szóval nem éppen hízelgő képet mutat rólam. 

A következő lehetőség egy olyan dedikált fényképezőgépet választani, amin nem lehet dumcsizni, csetelni, megnézni a menetrendet vagy fruit ninjazni, de még alapvetően egy darabból áll az egész, az elejére szerelt objektívvel, súlyuk tokkal-vonóval általában 10 és 50 deka között van. Ezek között találsz mindenfélét új árban nagyjából 30 000 Ft-tól félmillióig (nagyságrendet írtam, nem pontos összeget), néhány "legendás" gyártó még e fölé is merészkedhet az árszabásnál. Itt találsz kalandállót (amivel úszhatsz egyet a Hévízi-tóban, elviheted sítúrára és nem kell újat venned, valahányszor szeleverdi unokaöcséd leejti a betonra), 

olyan utazózoomot, amivel a szomszéd falu templomtornyáról olvashatod le, hogy mennyi az idő, olyan modelleket, ami pont ugyanazokat a lehetőségeket adja, mint a cserélhető objektíves "nagyok", 

esetleg olyan nagy sebességű sorozat formájában rögzíti a képeket már attól kezdve, hogy az exponálógombot félig benyomtad. hogy utólag is ki tudod választani, a sorozatból melyik az a kép, amit te eredetileg meg akartál lőni (4K, post focus és tsai); esetleg egyszerűen csak olcsó és könnyedén befér a zsebedbe még a telefon mellé; aztán ott vannak a cserélhető objektíves csodák, a "profi" masinák, bármit is értsünk ez alatt. Az a fotós, aki azokat használja, nem? Hát nem. 

Amikor úgy döntesz, hogy komolyabban érdekel a fotózás, akkor valójában egy rendszert építesz ki. A rendszer áll belőled, a képrögzítő eszközből és a képfeldolgozó eszközből. Ebből a központi egység te vagy, magadhoz kell választanod a többi eszközt. Ahhoz, hogy ki tudd választani, neked melyik a megfelelő, két kérdésre kell válaszolnod: mire kell és mennyit szánsz rá? A mire kell alatt azt értem, hogy milyen témák érdekelnek. Bulifotó, mikrokozmosz, madárles, gyors kocsik, tájfotó, épületfotó, zsánerkép, kisállatok, sportesemények, portré, rendezvény? (A gyerek szülinapi zsúrja a portré és a rendezvény kategóriában található, a nyaralás általában tájkép, zsáner és portré.) Sokszor tűnsz el napokra a vadonban, messze minden áramforrástól, vagy naponta konnektorhoz jutsz? Szeretnél hóban-fagyban is képeket készíteni? Mekkora felszerelést vagy hajlandó magaddal cipelni? Van egy jó erős számítógéped kalibrált monitorral, akarsz-e venni, vagy a tableteden fogod feldolgozni a képeket? Nem tudod? Persze, hogy nem. Nézd vissza a telefonodon készült képeket: melyik kategóriába esnek? Kevés fényben fotózol, vagy világosban? Sok az elkapott pillanat vagy beállítottak a képeid? A képek legalább egyharmadán emberek vannak? Utcarészlet? A témáid általában elfértek a tenyereden vagy te férsz el rajtuk? 

A mennyit szánsz rá kérdést sem csak anyagi tekintetben értem. Azt azért megemlítem, hogy egy cserélhető objektívesnél sosincs vége a rendszerépítésnek, míg az egybeépített kamerákhoz legfeljebb egy-két kiegészítőt szoktak vásárolni (szűrők, kis fotósállvány, mikroszálas kendő). Sokkal inkább az a lényeg, hogy mennyi időt és munkát akarsz beletenni az új hobbiba. Ha csak karácsonykor, nyaraláskor meg a gyerek szülinapján akarsz párat lőni, egyébként porfogónak szánod, akkor felesleges olyan gépet választanod, ami sokféle beállítást enged a fotósnak, úgysem jössz ki az automata üzemmódból. Ha hajlandó vagy tanulni, érdekel a technikai és kreatív lehetőség, heti szinten rászánsz pár órát, akkor előbb-utóbb úgyis egy "butább" modell mellett kötsz ki, amelyiken át tudod venni az irányítást teljes egészében. 

Ha a fenti két kérdésre megvan már a válaszod, akkor lehet keresni, hogy melyek azok a modellek (különböző gyártóktól), amelyek nagyjából azt tudják, amire szükséged van. Érdemes esetleg egy pár évvel régebbi gépeket is nézni, ha bizonytalan vagy, vagy csak okosan gazdálkodnál, a használtpiacról is kielégítheted igényeidet. Utána vedd kézbe a gépet, próbáld ki, hogy kézreáll-e, átlátható-e a használata. Bizony, most azt mondtam, hogy szánj arra is néhány napot vagy hetet, hogy kiválaszd a kamerádat. Hé, van aki ennél kevesebb piszmogással választ hajszínt vagy tetováltatja magát!

 

Téma: Az a legjobb gép, amivel elkészül a kép

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása