A fotofgráfus memóriája

2018.10.23 21:39

Általában olyan bejegyzéseket teszek közzé, amiknek az a célja, hogy segítsenek téged a kreatív döntéseidben. Nem tartom helyesnek egy kezdő fotóst automatizmusokra tanítani. Ez a cikk egy kicsit más.

A fotográfus memóriája az a tárhely, ahol az elkészült képeit helyezi el. A profik általában három különböző helyen tárolják a képfile-okat, abból egy a felhőben van. (A gép memóriakártyáján NEM hagyják sokáig a képeket - ahogy lehet, letöltik, és a kártyát formatálják a következő használat előtt. Megjegyzés: a legtöbb, profi szegmensnek szánt fényképezőgépben ma már két kártyafoglalat van, mivel senki nem engedheti meg magának, hogy a memóriakártya hibája miatt képeket veszítsen.)

Ebben a tekintetben érdemes az ő példájukat követni akkor is, ha még csak most kezdél a telóddal fotózgatni. Először tedd át az összes képet egy merevlemezre. Ne ömlesztve csináld, hanem mappánként, célszerű dátummal és az esemény vagy a hely nevével jelölni. (Pl. jó mappanév a "2018_Kata_szulinap", de a "Kirandulas" vagy "nyaralos" már nem annyira szerencsés; persze ha minden évnek készítesz egy külön mappát, és az egyes fotósorozatokat ennek almappájába mented, úgy már működhet a dolog - ha nem jársz kéthetente kirándulni. Ha választasz egy fotóprojektet, mondjuk kijársz a közeli parkba és hetente keresel ott képeket, akkor ennek a projektnek lehet egy saját mappát készíteni.) Ez után teljes képernyőn nézd végig, hogy melyek azok a képek, amik egyáltalán nem használhatóak. (Véletlenül elsült, teljesen életlen, semmi nem látszik rajta.) Ezeket töröld, a többit tartsd meg, és másold be a maga mappájába!

Válaszd ki azokat a képeket, amelyeket jónak tartasz! Itt ne legyél túl szigorú magaddal szemben, a "vajjal elmegy" kategóriát is sorold a megtartandók közé! Ezeket mentsd további két helyre!
Úgy vélem, hogy kezdőként többet érsz azzal, ha nem tárolásra költesz évente tízezreket, hanem inkább elmész valahova, ami érdekel, és képeket csinálsz. Ezen a ponton mégis arra bíztatlak, hogy vegyél egy dedikált tárat (nagyméretű pendrive vagy külső meghajtó), és ide mentsd ki a képeket. Egyszeri befektetés, és ma már a tárhely olcsó. Errre a tárra ragassz egy vignettát, és írd rá, hogy fotók. 

 A másik háttered legyen a felhőben. (Megjegyzés: általánosan elfogadott, hogy ha egy terméket vagy szolgáltatást ingyen kapsz, akkor te vagy az áru. Az is valószínűnek tűnik, hogy a Skynetet Google-nak hívják.) Ingyenes tárhelyet kaphatsz a Dropboxtól (2 GB), vagy csinálhatsz egy gmail címet a fotózáshoz. Ehhez 15 GB tárhely dukál. Ide töltsd fel a fényképezőgéped használati utasítását, vagy ha kaptál hozzá software-t, esetleg azt is elmentheted a drive-ra. A tárhelyen is tartsd meg a filestruktúrát! További lehetőségeket itt nem sorolok, máshol is lehet kisebb tárhelyet ingyen szerezni, a nagyobbak már fizetősek. Ha történetesen van előfizetésed Office 365-re, akkor az OneDrive-en 1-5 TB tárhelyet kapsz, a telefonomhoz is adtak felhőben tárhelyet, a lehetőségek szinte végtelenek. 

Tehát azokat a képeket, amikre még szükséged lesz, két biztos helyen mentsd el úgy, ahogy a gépből kiesett. Ne változtass semmin! A digitális laborban kidolgozott, már jpeg-ben elmentett képeknek pedig csinálj külön mappát, az sem baj, ha valahol egész más helyen tárolod őket!

Továbbá lehetséges, hogy a képeidet szeretnéd megosztani másokkal. A Google erre is ad lehetőséget, a Fotók szolgáltatással. Ide már "kész" jpg-ket tudsz feltenni, és ha nem zavar a kisebb felbontás, akkor ez még csak nem is számít a tárhelybe.

Az Instagramról is hallhattál elég sokat. Itt is nyithatsz egy fiókot. Hátránya, hogy a képeket egységesen négyzet alakúra kell vágni.

Az általam preferált fényképmegosztó oldal a flickr.commaximum ezer (1000) kép tölthető fel az ingyenes flickr felhasználói fiókba, minden alakban feltöltheted a jpegeket, korlátozhatod a hozzáférést és a letöltést.  Ha főleg a telefonoddal fotózol, akkor a flickr appnál beállíthatod, hogy a képeket a háttérben automatikusan feltöltse a fiókodba, "privát" beállítással, így azok mások számára nem láthatóak. (Nem, ez nem fizetett hirdetés, sőt, pár hónapja én fizetek a flickr-nak, mivel három év használat után úgy döntöttem, hogy megéri előfizetni a plussz szolgáltatásokra.) 

Egészen mellesleg, a 15 giga (gmail) vagy ezer kép (flickr) minden regisztráció után jár...

Összefoglalva:

 - Legyen egy dedikált hely valamilyen meghajtón, ahol az összes, még kisilabizálható képedet tartod, mappákba rendezve

 - Válogasd ki egy-egy szériából azokat a képeket, amiket arra érdemesnek találsz, és mentsd le egy, az előbbitől különböző, kézzel fogható háttértárra,

 - Majd ezeket a képeket töltsd fel felhőbe!

Kivétel: érzékeny tartalmú képek, amikhez, ha bárki más hozzáfér, nagyon pórul járhatsz. Ha azt veszem számításba, hogy elsősorban a fotózás iránt érdeklődő, de abban még nem elmélyült olvasókra számítok, akkor főként bulifotókra és meztelen képekre gondolok, bár a személyiségi jogok miatt a fotóalany vagy a téma tulajdonosának beleegyezése nélkül kikerülő képek is bajba sodorhatnak.  A munkád vagy tanulmányaid kapcsán is juthatsz olyan fájlokhoz, amik nyilvánosságra kerülése jogsértő, azokra is vigyázz! (Személyiségi jog, betegjog, szabadalmi oltalom, ipari titok, oktatásban tesztek, vizsgafeladatok, stb.) Általában ezeknek a tárolására és továbbadására már van kialakult protokoll, tartsd magad ahhoz! (Ha nem ismered, hogy szokás, akkor kérdezz!)