Ha már otthon ragadtunk...

2020.03.17 16:03

Mit kezdhetünk magunkkal a munka/tanulás mellett, ha már nem tanácsos kidugnunk az orrunkat?

Először is, valóban maradj a fészkeden, és kerüld a tömeget, főleg zárt térben. Próbálj inkább gyalogosan vagy két keréken közlekedni, mint buszon-metrón. Ezzel legalább a közlekedési eszközökön is ritkul a tömeg, nemcsak magadat véded.

Ha annyira unatkozol, takarítsd ki a lakást. Ha nem unatkozol, akkor is. 

Kérlek, ne vásárolj többet, mint amennyit 2-4 hét alatt elfogyasztasz! WC papírból se! (Másnak is kell.)

Most nézzük, mihez kezdhetünk:

Lehet a lakásban is mozogni, bár aki emeleten lakik, az inkább valamilyen statikusabb mozgásformát válasszon; akinek türelmesek a szomszédai, megnézheti-kipróbálhatja, hogy a '80-as években miféle divat tarolt a zenére mozgás kategóriában (aerobic), a lábszárvédőkön jót fogtok derülni!

Ha már interneten vagy, körülnézhetsz, miféle on-line könyvtárak épültek ki az elmúlt évtizedben. Remélem, a Project Gutenberg mindenkinek ismerősen cseng! A Google bookson is nagyon sok érdekességet lelhettek fel. A Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiáján (pim.hu/hu/dia) huszadik századi és kortárs magyar írók műveit lehet teljes terjedelemben elérni, de csak helyben olvasásra. Az amazonon és a feedbooks-on is találni ingyen letölthető könyveket (nagyrészt közkincsek, tehát a szerzőjük már több, mint hetven éve halott.) Ha konkrét elképzelésed van, akár korszak, akár szerző neve vagy téma alapján, egy sima guglizás is néhány perc alatt elvihet a keresett könyvhöz.

Persze, a könyvek jó része magyarul nem érhető el, vagy azért, mert még le sem fordították, vagy azért, mert a műfordító szellemi tulajdonát képezi a szöveg, és nem közkincs. Amúgy is, a fordítás ferdítés, ahogy azt Karinthy óta tudjuk, nem igaz? Tulajdonképpen nyelvtanulásra is felhasználható ez az idő, ha már így alakult. Egyes nyelviskolák vállalnak on-line nyelvoktatást is, általában a magánórákkal megegyező áron, de most többen a szervezett kurzusokat is on-line viszik. Az applikációk közül nekem a duolinguo-val van egy kevés tapasztalatom, menet közben majd rájössz alapon működik, azonnal használható tudást ad, de struktúrálatlanul (nyelvtant szinte egyáltalán nem tanít, de azt már tudom latinul, hogy a részeg papagájok a legrosszabb állatok), egynek jó, egyetlennek alkalmatlan. Több nyelvnek is van Magyarországon intézete (Francia Intézet, Goethe-Institut, The British Council, vagy Olasz Kultúrintézet, Cervantes Intézet  Orosz Kulturális Központ, Japán Alapítvány), akár ott is találhatsz segédanyagot. (Megjegyzés: a Francia Intézet, Goethe Intézet és a British Council megbízható weboldal, a többit nem ismerem.)

De nemcsak nyelveket lehet tanulni, hanem be lehet iratkozni egy MOOC-ra (massive open on-line course), sok ilyen van a coursera.org vagy az edx.org platformokon. A Coursera-n melegen ajánlom mindenkinek a Learn how to learn és a Mindshift kurzusokat, nemcsak hasznos, de nagyon szórakoztató is. (A kurzus vezető tanára, Dr. Barbara Oakley saját bevallása szerint gimiben éppen csak nem bukott meg matekból, az orosz nyelv volt az erőssége, ma pedig mérnök, az Oakland Universityn oktat, úgyhogy ő aztán tudja, miről beszél, és remek a humora. Bűntársa, Dr. Terrence Sejnowski pedig az idegtudományok (számítógépes agykutatás) szakértője.) Ezeken a platformokon a MOOC-ok általában ingyenesen elérhetőek, de a platformok használata regisztrációhoz kötött. Bizonyítványt (pontosabban elismerő oklevelet) akkor adnak, ha valaki hajlandó fizetni a kurzusért. 

Ha véletlenül akad a szekrény mélyén valami kreatív játék (legó, nagyobb kirakós, esetleg kézimunkázáshoz, rajzoláshoz, színezéshez kellékek), akkor itt az ideje előszedni azokat. Esetleg már régebben szemeztél programozással, grafikai programok használatával, fotó-és videoszerkesztéssel? Itt az ideje, hogy adj egy esélyt ezekek is! Biztosan akad valahol, mélyen eltemetve valamilyen terv, amit megvalósíthatsz annyiból, ami éppen otthon akad? Esetleg listázd ki, hogy milyen alapanyagok vannak a hűtőben-kamrában, és keress hozzájuk érdekes recepteket. Ha nem egyedül élsz, akkor a kártya, sakk, és egyéb társasjátékok is előkerülhetnek. (Barchoba, fekete-fehér-igen-nem, most mutasd meg - házilag legyártott activity, tabu, szópóker, ha semmi más nem akad).

Voltál már virtuális kávézóban? Az úgy megy, hogy valamilyen hang-és videóhívásokra alkalmas appon (skype, viber, messenger, hangouts, zoom, vagy ami szimpatikus) felhívod a barátaidat, kényelmesen elhelyezkedtek a fotelban, mindenki készít maga elé egy kávét vagy teát, esetleg kaját is, és szépen eltársalogtok. Olcsó, biztonságos, és ha nagy szükségetek van valamire, amiről pletykálkodhattok, nyissátok meg az egyik közös ismerős közösségi média oldalát. Ez rosszindulatú megjegyzés volt:-) Hasonlóan közös (bélyeg)mozizást is szervezhettek Több ilyen appban megoszthatják a részt vevők az asztalt, így egy konferencia hívás keretében pl. skype-on együtt nézhetjük a videót a youtube-on, miközbne chatben vagy szóban poénokat fűzünk hozzá, mintha csak egymás mellett ülnénk a díványon. Társasozni is lehet, egyvalakinél van a tábla, az mozgatja a bábukat, a többinek elég a dobókocka. (A kártyajátékok kiesnek, ezt belátom.)

Persze, a nyilvánvaló lehetőségek, filmek, sorozatok, cicás videók megtekintése, százhuszonnyolc menet pasziánsz, alvás, a világvége plasztikus vizionálása is rendelkezésedre áll. Utóbbit egyelőre ne oszd meg a világhálón a rajongótáboroddal, mert elvisz a rendőr. Ha elég élénk a fantáziád, írhatsz belőle egy novellát vagy könyvet, az év második felében majd kiadod;-)

Szóval, moss gyakran kezet, ha beteg vagy, hívdd fel a dokit, ne pánikolj, hagyj másnak is a klotyópapírból, és foglald el magad otthon. Mi a rosszabb: pár hétig otthon unatkozni, vagy napokig fulladozni az intenzíven? Még akkor is, ha az utóbbit nem rád mérné ki a sors, hanem a dédire, legyen bennünk annyi emberség, hogy karhatalom fellépése nélkül is védjük egymást. (Bár a negyven alattiakra ÁLTALÁBAN nem veszélyes, egy-egy esetben, nagyjából minden ötszázadik-ezredik fiatal felnőtt ugyanúgy pórul jár, mint a veszélyeztetettek. Mellesleg az aszthmásokra is nagyobb kockázatot jelent, vagy a dohányosokra, mint a teljesen egészségesekre.)

 

Hogy én mit tervezek?

Az itthoni munkavégzés címen ezen és a következő héten leginkább az lesz a dolgom, hogy felnőjek az on-line oktatás követelményeihez. Utána nagyjából ugyanazt csinálom majd, mit eddig, csak valószínűleg kevesebb labormunkával.

Mivel amúgy is magamnak való penészvirág vagyok (szakkifejezéssel: introvertált), ezért kevesebb alkalmazkodást kíván tőlem a helyzet. A szabadidőmben egy újabb nyelv (a német) tanulását akartam elkezdeni, még a járvány előtt, és a latint is kicsit le kéne porolni, ha már elérhető Vanini, Agrippa, Gassendi és a skolasztikusok könyvei, régi orvosi szakkönyvek és fizikai írások on-line. Azt még nem tudom, hogy Cyrano melyik leveleit fordítom le, mert amikkel foglalkozni kezdtem, most valahogy nem aktuálisak. (A levelek közül egyet-egyet többször elolvasok, kezdem kikeresni az egyes szófordulatok, kifejezések eredeti értelmét, miféle hangulat, képzettársítás lehet jellemző rájuk, így általában három-négy levéllel játszadozom folyamatosan, és minden hónapban egyet magyarra átteszek, helyette egy vagy két másikkal kezdem a cicázást.) Most éppen egy Az orvosok ellen írt levéllel ismerkedek (ami még akkor sem ízléses járvány idején, ha a XVII. századi orvoslás a mi fogalmaink szerint inkább kuruzslás, mint tudomány); egy barátjának (Chapelle-nek) címzett írás Az apósa örökkévalóságáról (ami nagyon is sértő lehet bármely időszakban, majd egyszer meglátjátok talán), és egy A böjt ellen írt levél van még előttem. Most, azt hiszem, inkább visszatérek a szerelmes levelekhez, és a tájleíró szépprózához, azokkal tán nem hágok senki tyúkszemére, van a nélkül is elegendő feladat mindannyiunk tányérján.

 

 

 

Téma: Ha már otthon ragadtunk...

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása